top of page
Zoeken

Wat is 'Sadhana' en waarom zou je het doen?


In deze video leg ik kort uit wat 'sadhana' betekent voor mij.

Het is mijn heilig moment, een stap naar zelfbewustzijn en zelfontwikkeling. Hoe je dit moment voor jezelf invult, bepaal jij zelf. Dat kan meditatie zijn, yoga of flowschrijven in je dagboek. Gewoonweg even genieten van de stilte die nog in huis hangt vooraleer iedereen ontwaakt en de 'ratrace' weer begint.


Het lukt me niet altijd, maar als ik een dag geen sadhana gedaan heb, voel ik het wel. En o ja, die dagen zijn er ook! :-) Ik ben dan minder bij mezelf en laat me sneller beïnvloeden door interne en externe prikkels. Ik ben dan echt een kieken zonder kop! Mijn aandacht gaat dan alle richtingen uit behalve naar mezelf! Een moment voor jezelf in de dag creëert echt een verschil. Het helpt mij om in verbinding te blijven met mijn intentie en gevoel.


De kracht van een meerdaagse meditatie

Ik doe meestal een kundalini yoga meditatie op een bepaald thema. Een paar dagen dezelfde meditatie werkt dieper in op het onderbewuste waar je dan echt patronen gaat doorbreken en een shift in denken ervaart. Hier pluk je dan ook echt de vruchten van af. Hoe meer je er in legt, hoe meer je er uit haalt. 40-dagen is volgens de yoga wetenschap de tijd die je nodig hebt om een gewoonte te doorbreken. Maar 11 dagen zijn zeker ook heel doeltreffend.


Ik organiseer vaak online life sadhana's omdat ik zelf merk dat de groepsenergie je draagt en vaak dat juiste duwtje in de rug geeft om die discipline op te brengen en vol te houden.


Ervaar je zelf graag eens een begeleide sadhana? (Dit is meestal een 11-daagse challenge, waar we werken op een bepaald thema). Meld je dan gratis aan in deze Facebook-community. Regelmatig organiseer ik in deze besloten groep een 11-daagse Sadhana.Sadhana = Tapas uit de Niyamas

Sadhana komt ook terug in het achtvoudig pad van de yoga-filosofie, Patanjali. De welbekende Yamas en Niyamas. De basiswaarden en normen om vanuit te leven.

De Yamas zijn gericht op hoe je je best gedraagt ten opzichte van de buitenwereld. De Niyamas zijn eerder gericht op jezelf.


'Sadhana' staat hier gelijk aan 'tapas' uit de Niyamas, of wel 'Persoonlijke discipline'. Het is toewijding en doorzetting om jezelf te ontwikkelen en vooral om elke dag terug te gaan naar de bron binnen in jezelf. Luisteren naar je lichaam, luisteren naar je hart. Het vergt moed en doorzettingsvermogen om keer op keer dit moment voor jezelf in te nemen, hoe dat je het ook invult. In ons drukke dagdagelijks leventje is dit niet altijd eenvoudig.


Vind je de rust en vrede in jezelf, dan vind je deze ook in de wereld. Het is mijn wens om jou te helpen dichter bij jezelf te komen. Ik geloof in de kracht van sadhana omdat ik het al zo vaak zelf heb mogen ervaren. Ik deel dit heel graag met jou.


From my heart to yours

Sat Nam33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page